VENRAY - Technologiebedrijf Flextronics International schrapt in zijn vestiging in Venray 456 van de zevenhonderd banen. Dat deelde het bedrijf donderdag mee, aldus FNV Bondgenoten. De geschrokken vakbond zet vraagtekens bij het nut en de noodzaak van het massaontslag.

De vakbond eist dat boventallige werknemers zo veel mogelijk binnen het logistieke dochterbedrijf Flextronics Logistics aan het werk worden geholpen. FNV Bondgenoten wil zich niet alleen inzetten voor het vaste personeel. Ook uitzendkrachten moeten geholpen worden. Verder eist de bond een werkgarantie voor de achterblijvers.

Volgens bestuurder Jac Christiaens van FNV Bondgenoten verdwenen bij Flextronics International twee jaar geleden al ongeveer driehonderd arbeidsplaatsen. Het bedrijf verzorgt productiewerk van grote elektronicaconcerns en computermerken, in Nederland maakt het kopieerapparaten. Flextronics was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Vacatures

Dochter Flextronics Logistics klaagde begin augustus nog dat het 400 vacatures voor uitzendkrachten niet opgevuld kreeg. Volgens bestuurder Jac Christiaens van FNV Bondgenoten is Flextronics Logistics bereid een aantal van de mensen die het moederbedrijf ontslag aanzegde, in vaste dienst te nemen. Daarover praat de vakbond maandag met de directie.

Van de 456 mensen wie ontslag is aangezegd, zijn er volgens Christiaens 180 uitzendkracht. De anderen zijn in vaste dienst. FNV-Bondgenoten gaat onder geen beding akkoord met gedwongen ontslagen, aldus Christiaens.