CUPERTINO - Steve Jobs, topman van het Amerikaanse computerbedrijf Apple, heeft zijn excuses aangeboden aan de werknemers en aandeelhouders van de onderneming. Jobs verontschuldigde zich voor het onderzoek dat gedaan moest worden naar veronderstelde onregelmatigheden in optieregelingen van diverse bestuurders en oud-bestuurders.

Een intern onderzoek moest aan het licht brengen of dusdanig met de data van optieregelingen gemanipuleerd was zodat bestuurders er financieel extra van konden profiteren. Hiervoor vond de onderneming geen hard bewijs onder de huidige bestuursleden. Het bedrijf vond wel onregelmatigheden in een oudere optieregeling.

Gevolgen

De voormalig financiële topman bij Apple, Fred Anderson, is per direct opgestapt als lid van de raad van bestuur, omdat de frauduleuze optieregeling was uitgegeven onder zijn bewind. Apple sprak verder zijn bezorgdheid uit over negatieve boekhoudkundige gevolgen die twee niet nader genoemde oud-bestuursleden zouden hebben veroorzaakt.

Bij het antidateren wordt een koopoptie uitgeoefend op een aandeel op een moment dat de koers van het aandeel heel laag staat.

Winst

Als het aandeel dan voor een hogere koers wordt verzilverd, is de behaalde winst maximaal. Bij Apple waren op vijftien data tussen 1997 en 2002 optieregelingen toegekend. Deze werden echter uitgeoefend op data voordat toestemming voor de opties was gegeven.

Deze praktijken zijn illegaal wanneer ze niet exact zijn weergegeven in de financiële resultaten. Apple zei dat daarom de financiële resultaten uit het verleden zullen moeten worden herzien.

Datum

Jobs had zelf ook optieregelingen. Apple zei dat Jobs in een enkel geval wist dat zijn opties een aangepaste datum hadden gekregen. Volgens het bedrijf heeft Jobs hiervan niet geprofiteerd en had hij ook geen benul van de boekhoudkundige gevolgen van deze constructie.

Malversaties

Het antidateren van optieregelingen bij Apple kwam aan het licht nadat de Amerikaanse overheid bij meer dan honderd grote technologiebedrijven zocht naar dit soort malversaties. Steve Jobs gaf aan dat het bedrijf zo snel mogelijk orde op zaken wil stellen en verzekerde dat dit soort kwesties nooit meer voor zullen komen.

Imagoprobleem

Als er toch meer aan de hand is bij het bedrijf, dan voorzien analisten een flink imagoprobleem voor Apple. Sommige analisten reageerden opgelucht dat Jobs zijn baan kon behouden en vrijwel ongeschonden uit het schandaal is gekomen. Zij stellen dat Steve Jobs de personificatie van het computerbedrijf is. Een eventueel ontslag zou volgens hen zwaar wegen op de bedrijfsresultaten.