DEN HAAG - Ondanks de juichgeluiden van het kabinet zijn Nederlanders somber over hun financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau MarketResponse, waarvan de resultaten donderdag werden gepubliceerd. Van de ondervraagden denkt slechts 22 procent dat ze het de komende twaalf maanden beter krijgen.

Vorig jaar beantwoordde 43 procent die vraag nog bevestigend. Vooral mensen boven de 55 jaar zien de toekomst somber in.

Slechts één op de tien verwacht dat de financiële situatie beter zal worden. Bijna een kwart van de Nederlanders stelt het afgelopen kwartaal niet te zijn uitgekomen met zijn of haar inkomen. Ruim 60 procent vindt het een ongunstig moment voor het doen van grote aankopen zoals een auto of een televisie.

Overigens wordt de conclusie van MarketResponse niet gedeeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS meldde eind vorige maand juist dat consumenten optimistisch zijn over de economische situatie. In september steeg de index van het consumentenvertrouwen naar 9 van 4 in augustus. Volgens het CBS verbeterde zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid.