LONDEN - Luchtvaartmaatschappij Ryanair, de grootste prijsvechter van Europa, heeft donderdag een overnamebod uitgebracht van 1,48 miljard euro op Aer Lingus. Ryanair heeft al een belang van 16 procent in de Ierse luchtvaartmaatschappij, die tot maandag bijna volledig in handen was van de Ierse staat.

Door de overname zou een luchtvaartmaatschappij ontstaan die de concurrentie aankan met grote Europese luchtvaartallianties als Air France-KLM, British Airways-Iberia en Lufthansa-SAS-Swiss. Deze vervoeren respectievelijk zeventig miljoen, 75 miljoen en 63 miljoen passagiers per jaar. De combinatie van Ryanair en Aer Lingus vliegt op ongeveer vijfhonderd routes, waarvan er slechts zeventien worden gedeeld. Aer Lingus vliegt in tegenstelling tot Ryanair ook op transatlantische routes.

Het van oorsprong Ierse Ryanair biedt 2,80 euro in contanten per aandeel voor de rest van de aandelen Aer Lingus. Dat komt neer op een premie van 12 procent op de slotkoers van woensdag. Aer Lingus kreeg afgelopen maandag een notering aan de effectenbeurzen in Londen en Dublin voor een introductiekoers van 2,20 euro per aandeel.

"Dit bod is een unieke mogelijkheid voor de vorming van een sterke luchtvaartmaatschappij voor Ierland en de rest van Europa met meer dan vijftig miljoen passagiers per jaar", aldus Ryanair-topman Michael O'Leary.

Ryanair wil Aer Lingus voor 100 procent overnemen, maar neemt ook genoegen met een meerderheidsbelang van 50,1 procent, aldus O'Leary. De Ierse overheid behield na de beursgang ruim een kwart van de aandelen van de voormalige staatsluchtvaartmaatschappij.

Ryanair verwacht geen weerstand tegen de overname door de kartelautoriteiten.

Ryanair is na de overname van plan als twee aparte ondernemingen door te gaan. Aer Lingus blijft vliegen onder zijn eigen naam.

Ryanair verwacht kosten te kunnen besparen door gezamenlijk met Aer Lingus in te kopen. De overname van Aer Lingus zou de Ierse staat ongeveer 500 miljoen euro moeten opleveren, aldus Ryanair.

Regering

De Ierse regering heeft inmiddels laten weten haar belang van 28,3 procent niet te verkopen aan Ryanair. De grootste vakbond bij Aer Lingus sprak zich ook uit tegen de overname. Het bestuur van Aer Lingus liet de aandeelhouders weten niet te reageren op het bod voordat een verklaring naar buiten is gebracht. De werknemers van Aer Lingus hebben sinds de beursgang 9,9 procent van de aandelen in handen.

Banenverlies

Aer Lingus wist na de terreuraanslagen van 11 september 2001 een bankroet te voorkomen door duizenden banen te schrappen en de tarieven te verlagen. De toenmalige bestuursvoorzitter van Aer Lingus, Willie Walsh, werd vorig jaar benoemd tot topman van British Airways. Hij werd opgevolgd door Dermot Mannion.