BRUSSEL - De Europese Centrale Bank (ECB) wist al jaren dat het Belgische bedrijf Swift bankgegevens van Europeanen openstelde voor de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft ECB-president Jean Claude Trichet woensdag gezegd in het Europees Parlement.

De ECB wist ervan sinds juni 2002, maar had geen bevoegdheid om de informatie openbaar te maken of door te geven aan andere instanties, aldus Trichet.

Swift, met het hoofdkantoor net buiten Brussel, regelt het financiële verkeer van bijna 8000 financiële instellingen in meer dan tweehonderd landen. In juni gaf het toe dat het de Amerikaanse geheime dienst CIA na de terreuraanslagen van september 2001 beperkte toegang had verschaft tot de bestanden.

Geen toestemming

De ECB heeft Swift nooit toestemming gegeven voor het doorsluizen van de gegevens, noch kon de bank het bedrijf tegenhouden. Dat behoorde niet tot de bevoegdheden van de ECB. Swift is daarom geheel alleen verantwoordelijk voor zijn besluiten de Amerikanen inzage te geven in bankgegevens.

In juni bleek dat ook de Belgische nationale bank al vanaf de zomer van 2002 op de hoogte was van de praktijken van Swift. Premier Guy Verhofstadt van België zei vorige week dat Swift Belgische privacyregels heeft overtreden.

Europese Commissie

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, liet woensdag weten dat het België of andere EU-landen voor de Europese rechter zal dagen als zij zich niet aan Europese privacywetgeving hebben gehouden. Zij wacht nog op een officieel rapport van de Belgische regering.

De Europese waakhond voor privacybescherming, de Nederlander Peter Hustinx, zei woensdag dat de ECB zich "op zijn minst moreel verplicht had moeten voelen om de Europese regeringen te informeren".