BONN - Deutsche Telekom heeft maandag 100 miljoen aandelen van zijn dochterbedrijf T-Online van de hand gedaan. T-Online is de grootste internetprovider van Europa.

De verkoop, aan institutionele beleggers, heeft 610 miljoen euro opgebracht. Deutsche Telekom wil het geld gebruiken om zijn schuld te verminderen. Institutionele beleggers kwamen in groten getale op de verkoop af en binnen enkele uren waren alle aandelen van eigenaar veranderd. De verkoopprijs van 6,10 euro per aandeel lag aan de bovenkant van de verwachtingen maar nog wel ver onder de 27 euro die werd betaald bij de beursgang van T-Online in april 2000.

Behalve de 100 miljoen aandelen aan institutionele beleggers heeft Deutsche Telekom nog eens 20 miljoen aandelen in de vorm van een zogeheten greenshoe optie ondergebracht bij de zakenbanken Goldman Sachs en Dresdner Kleinwort Wasserstein die de transactie hebben begeleid. Zij krijgen daarmee het recht om deze aandelen tegen eenzelfde prijs (6,10 euro per stuk) te kopen en op een later moment in de markt te plaatsen.

Deutsche Telekom had een belang van 81,7 procent in zijn internetonderneming. Exclusief de greenshoe optie is dat verminderd tot 73,5 procent. Deutsche Telekom beschouwt het bedrijf als een van zijn kernactiviteiten. De telecomreus wil een meerderheidsbelang behouden en zal in de toekomst vermoedelijk geen aandelen T-Online meer verkopen.

Deutsche Telekom kijkt momenteel tegen een schuld aan van 64 miljard euro. De nieuwe topman, Kai-Uwe Ricke, wil dat bedrag eind volgend jaar hebben verminderd tot circa 50 miljard euro. De verkoop van de T-Online aandelen was Rickes eerste stap in deze voorgenomen schuldreductie. Beleggers reageerden enthousiast. Het aandeel Deutsche Telekom steeg maandag ruim 3 procent in waarde.