LEIDSCHENDAM - Winkeliers willen dat gemeenten rooftassen verbieden. Groepen dieven en individuele veelplegers gebruiken de geprepareerde tassen om gestolen goederen uit de zaak te smokkelen, zonder dat het alarm af gaat. In sommige winkelgebieden steelt 80 procent van de dieven met behulp van een rooftas. Dat heeft het Platform Detailhandel Nederland woensdag laten weten.

Gemeenten kunnen rooftassen verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening. Amstelveen deed dit als eerste, later volgden onder meer Groningen en Tilburg. In Amstelveen nam het aantal winkeldiefstallen met rooftassen een maand na invoering van het verbod sterk af. Het platform wil daarom dat alle gemeenten de tas verbieden.

Detailhandel

De detailhandel geeft per jaar 290 miljoen euro uit aan beveiliging. Winkeliers kiezen steeds vaker voor een onzichtbare vorm. In drie jaar tijd verdrievoudigde het aantal op deze manier beschermde artikelen. Nu is ongeveer 15 procent van de koopwaar beveiligd voordat zij de winkel binnenkomt, tegenover minder dan 5 procent vier jaar geleden.

Het Platform Detailhandel Nederland tekent woensdag met de beveiligingsbranche de nieuwe Gedragscode Bronbeveiliging. In deze code staan verbeterde en nieuwe afspraken om vals alarm bij detectiepoortjes -een van de grootste ergernissen voor klanten en winkeliers- te voorkomen.