DEN HAAG - Ruim een op de twintig (circa 6 procent) werkgevers wil zich volgend jaar niet meer verzekeren bij UWV tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Aon Consulting onder ruim zevenhonderd werkgevers.

In het nieuwe WAO-stelsel, de zogeheten WIA, kunnen werkgevers vanaf volgend jaar kiezen waar zij zich willen verzekeren tegen het risico dat zij loon moeten doorbetalen aan werknemers die gedeeltelijk uitvallen door ziekte. Zij kunnen bij het publieke Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) terecht of bij een commerciële verzekeraar.

Klagen

Ruim een kwart van de ondervraagden in het Aon-onderzoek weet helemaal niet dat zij straks kunnen kiezen. Volgens de adviseur in risicomanagement en verzekeringen worstelen nog veel werkgevers met de WIA. Zo klagen bijna zes op de tien dat de informatie van de overheid over de nieuwe WAO onvoldoende was.

Ook zijn werkgevers gevraagd naar hun ervaringen dit jaar met andere nieuwe wetgeving, zoals de levensloopregeling. Het merendeel (88 procent) stelt werknemers geïnformeerd te hebben over de nieuwe verlofspaarregeling.

Stoppen

Gemiddeld spaart 7 procent van het personeel voor tussentijds verlof of om eerder te kunnen stoppen met werken. Bij de overheid en in de gezondheidszorg is deelname met 13 procent het hoogst en in de handelssector met 5 procent het laagst.