AMSTERDAM - Beleggingsfondsen geven nog onvoldoende informatie over de kosten die ze in rekening brengen. Wel is er sprake van verbetering ten opzichte van begin dit jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Capgemini onder zeventig beleggingsfondsen, dat dinsdag is gepubliceerd.

Capgemini heeft de fondsen beoordeeld aan de hand van zes criteria, waaronder het inzicht dat zij geven in transactiekosten en de verantwoording van kosten aan de belegger. Hoewel de beleggingsfondsen over het algemeen beter presteerden dan tijdens een voorlopig onderzoek in februari dit jaar, zijn er volgens de onderzoekers nog "verbeterpunten".

Op twee criteria, waaronder de kostenstructuur, behaalden fondsen gemiddeld nog niet de helft van de maximale score. Ook wijzen de onderzoekers erop dat beleggingsfondsen veelal geen financiële bijsluiter, jaarverslag en prospectus kunnen aanleveren.

Gedragsregels

"Het is soms zeer moeizaam gebleken om aan de juiste en actuele informatie te komen", aldus Capgemini. Aanleiding voor het onderzoek vormen de gedragsregels voor beleggingsfondsen die door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn opgesteld.