AMSTERDAM - Nederlanders geven tijdens de feestdagen veel minder geld uit aan cadeaus dan andere Europeanen. Gemiddeld trekken de Nederlanders 23 euro uit voor een geschenk, tegenover 48 euro in de rest van Europa. Wel koopt de Nederlandse consument meer cadeautjes dan zijn mede-Europeaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte & Touche dat maandag is gepubliceerd. De totale bestedingen in december, bijvoorbeeld aan eten en kleding, liggen in Nederland ook lager dan in andere Europese landen, zo is de inschatting. Het gemiddelde in ons land bedraagt 766 euro, tegenover 900 euro in heel Europa.

Toch geven Nederlanders dit jaar aanzienlijk meer geld uit aan cadeaus dan vorig jaar. Toen rolde er per consument gemiddeld 161 euro over de toonbank, nu wordt dat 236 euro. Vooral de Kerstuitgaven trekken een grote wissel op de financiën. Van de Nederlanders viert 83 procent Kerst en 46 procent Sinterklaas.

Verder blijken inwoners van de provincie Groningen koopjesjagers te zijn, terwijl Zeeuwen nauwelijks Sinterklaas vieren.

Noord-Hollanders kopen veel drank en levensmiddelen en van alle Nederlanders schaffen Brabanders de meeste cadeaus aan. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat mannen bijna twee keer zoveel als vrouwen uitgeven om zichzelf tijdens de feestdagen eens flink te verwennen.