AMSTERDAM - De toezichthouder op de telecommarkt Opta heeft besloten dat KPN langer zijn wijkcentrales moet openhouden. Daarmee wil de waakhond concurrenten van KPN de tijd geven de investeringen in hun eigen apparatuur in de centrales terug te verdienen. Dat zegt Opta-voorzitter Chris Fonteijn in een dinsdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad. "Wij komen met deze aanwijzing omdat partijen het niet eens konden worden", verklaarde hij.

KPN wil in 2010 zijn huidige telecomnetwerk hebben vervangen door glasvezel. Dit betekent dat de 1300 wijkcentrales worden gesloten.

In vierhonderd daarvan staat apparatuur van concurrenten als Versatel en Orange, waarmee zij hun eigen netwerk verbinden met dat van KPN. De verbinding tussen de wijkcentrale en de huizen van klanten is van KPN.

De Opta vindt dat concurrenten hun investeringen in deze apparatuur eerst moeten kunnen terugverdienen, voordat KPN eist dat ze investeren in glasvezel. Volgens de toezichthouder kan dat binnen vijf jaar. Sommige wijkcentrales moeten daardoor tot eind 2011 openblijven.