BRUSSEL - De Verenigde Staten willen de privégegevens van passagiers die van Europa naar de VS vliegen niet alleen vrijelijk kunnen gebruiken voor alle eigen federale inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar ze ook kunnen delen met "derde landen" als het Verenigd Koninkrijk.

Daarop liepen de onderhandelingen tussen Europa en de VS over een nieuw verdrag voor de uitwisseling van passagiersgevens zaterdag op het laatste moment vast, zo hebben bronnen in Brussel bevestigd. De EU denkt nu na over een nieuw eindvoorstel van de VS.

De eis om gegevens met derde landen te kunnen delen was nieuw. De ambtenaren van de Europese Commissie, die namens de EU onderhandelden, hadden niet de bevoegdheid om er op in te gaan en namen het vliegtuig terug naar Europa.

Wetgevingsvacuüm

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde zaterdagavond dat de onderhandelingen waren afgebroken en dat er sprake was van een "wetgevingsvacuüm". Luchtvaartmaatschappijen die privégegevens van passagiers aan de VS verstrekken, lopen het risico in eigen land voor de rechter gesleept te worden vanwege schending van de privacy. Maatschappijen die weigeren de gegevens te verstrekken, lopen het risico hun landingsrechten in de VS te verliezen.

Verwarrend werd de situatie toen de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff de woordvoerder van de Europese Commissie tegensprak en zei dat de onderhandelingen door zouden gaan op basis van een conceptverdrag dat hij naar de Europese partners zou sturen. De EU sloot zich vervolgens bij die verklaring aan.

De Europese Commissie heeft echter de afgelopen maanden steeds gesteld dat voor het huidige verdrag alleen een correcte juridische basis gezocht moest worden, nadat het Europees Hof van Justitie het wettelijk kader in mei ongeldig had verklaard. De Commissie wilde niet praten over nieuwe inhoudelijke elementen, wat de Amerikanen nu wel doen. In de visie van de Commissie zou dat moeten gebeuren bij de onderhandelingen voor een nieuw langetermijnverdrag na 2007.

Chertoff had overigens in augustus al aangegeven wat hij wilde.

Belemmeringen

In een opiniestuk in de Washington Post zei hij dat de Europese zorgen over privacy belemmeringen zijn voor de Amerikaanse pogingen het terrorisme te bestrijden. "De regels verblinden ons bij het speuren naar terroristen. Zo zou een vrijere uitwisseling van gegevens kunnen leiden naar de connecties van de beramers van aanslagen op vliegtuigen die onlangs in Groot-Brittannië zijn aangehouden", zei Chertoff in het artikel in de Washington Post.