AMSTERDAM - Het kabinetsplan om de verkoop van alcoholhoudende mixdrankjes in de supermarkt te verbieden, is in strijd met Europese regelgeving. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), het overkoepelende orgaan van de supermarkten.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen de verkoop van de gemixte licht alcoholische dranken in de supermarkt te willen verbieden.

Volgens het CBL bepalen Europese wetten dat geen bepaald segment van een productgroep van verkoop in supers kan worden uitgesloten. Daardoor kan bijvoorbeeld wel de verkoop van sterk alcoholische dranken in de supermarkt worden verboden, maar niet de verkoop van een deel van de zwak alcoholische dranken.

Breezers

Het plan van het kabinet om jongeren van de drank af te houden, is bovendien niet effectief en 'pure symboolwetgeving', stelt de belangenbehartiger van de supermarkten. Als de zogenoemde breezers niet meer in supermarkten worden verkocht, gaan jongeren volgens het CBL naar slijterijen of stappen ze over op andere alcoholische dranken die wel verkrijgbaar zijn in de supers.

Boete

"Zo los je het probleem dus niet op", zegt woordvoerder Miranda Boer van het CBL maandag. "Wij pleiten ervoor dat jongeren onder de 16 jaar worden beboet als zij alcohol kopen." Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde begin juni met dit plan in. Nu is alleen de verkoper van alcohol strafbaar, maar niet de jongere zelf.

De populariteit van mixdrankjes neemt volgens het CBL overigens sterk af. Bij de supermarkten is de verkoop de laatste twee jaar met de helft teruggelopen, meldt de instelling. Jonge tieners drinken steeds minder breezers, zegt Boer. Ze erkent wel dat de populariteit van breezers 'licht' toeneemt onder mensen tussen 25 en 35 jaar.