ZOETERMEER/UTRECHT - Geweld tegen ambulancebroeders moet volgens de FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten breed worden aangepakt. Om agressie tegen de hulpverleners in te dammen wil zowel de FNV-bond in de publieke sector als Bondgenoten met alle betrokkenen, zoals politie, gemeenten, verantwoordelijk minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en particuliere werkgevers, om tafel.

"Het gaat hier om een maatschappelijk probleem. Met alleen politiebegeleiding redden we het niet", aldus een woordvoerster van de Abvakabo maandag in reactie op een voorstel van CNV-collega's. Volgens haar wordt in veel gemeenten al samengewerkt met de politie. Maar de ervaring leert dat daar ook gevaren aankleven. "Door de aanwezigheid van politie kan de boel juist escaleren."

Uit de hand

Agressie tegen ambulancepersoneel lijkt al een tijd toe te nemen. Maar de Abvakabo vindt dat de situatie na het incident dit weekeinde in Vlaardingen "wel heel erg uit de hand gaat lopen" en dat "het tijd wordt om spijkers met koppen te slaan". De twee FNV-bonden wijzen erop dat de vakbeweging al langer pleit voor een voorlichtingscampagne over het werk van de hulpverleners.

Daarnaast dringen de FNV-bonden aan op een betere registratie en het strenger straffen van de geweldplegers. Volgens een woordvoerder van Bondgenoten is het ambulancepersoneel nu vaak huiverig om aangifte te doen. "Een veel gehoorde klacht is dat er niks mee gebeurt en dat de dader wel weet wie er aangifte heeft gedaan."