ROTTERDAM - De plaatselijke afdelingen van vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en VOR dreigen met nieuwe acties bij de RET in Rotterdam. Zij willen zaterdag en zondag de reizigers gratis vervoeren. Dat melden de bonden op de internetsite van de bedrijfsledengroep RET van Abvakabo.

Maar in eerste instantie is alle aandacht gericht op een oplossing, aldus een woordvoerder van Abvakabo FNV. De bonden willen er met de directie uit zien te komen.

Vorige week maandag legde het personeel van de RET het werk voor 24 uur neer. "Helaas heeft deze staking niet geleid tot een concreet resultaat. We zullen dus moeten doorgaan met onze acties", aldus de bonden. De RET-directie nodigde de bonden vorige week uit om te komen praten. De bonden concludeerden toen dat de brief geen opening bood om de gesprekken te hervatten.

De ondernemingsraad van de RET heeft het personeel opgeroepen donderdagochtend in bedrijfskleding naar het Rotterdamse stadhuis te gaan. Daar vergadert vanaf half tien de raadscommissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer. Op de agenda staan de Randstadbus en de joint venture tussen Connexxion en RET, die mede aanleiding zijn voor de acties in het Rotterdamse openbaar vervoer.

"De bedoeling is op een nette en beschaafde manier duidelijk te maken waarvoor we daar zijn en wat we willen. We denken aan een manier van demonstreren zoals u dat wel eens ziet in films, een soort picketline", aldus de oproep van de OR.

Voor een actie met gratis openbaar vervoer is de medewerking van de werkgever en het stadsbestuur nodig. De raadsfracties van PvdA, SP en GroenLinks hebben maandag een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders waarin de partijen vragen de OV-actie toe te staan en niet naar de rechter te stappen. "Het is een publieksvriendelijk actiemiddel en een mooie stimulans voor het openbaar vervoer. Het mes snijdt dus aan twee kanten", aldus woordvoerder Arno Bonte van GroenLinks.