AMSTERDAM - Postbank stopt met het versturen van wissels. Deze manier van geld overmaken is te traag geworden en verouderd, nu praktisch iedereen over een bank- of girorekeningnummer beschikt. Bovendien bestaan er momenteel alternatieven die sneller werken, aldus de ING-dochter maandag.

Wissels worden sinds 1870 gebruikt om geld over te maken aan personen of bedrijven die geen rekeningnummer hebben. Ze worden per post verzonden. "Daardoor kan het lang duren voordat de betaling is verricht," aldus een woordvoerster van Postbank. Dat kan internationaal tot zes weken oplopen. De zogenoemde money transfer die Postbank-partner Western Union aanbiedt, heeft slechts luttele minuten nodig.

Eeuwen geleden al maakten vooral handelaren gebruik van wissels of wisselbrieven. Dit tegoedpapier, voorloper van de huidige betalingscheque, was vooral handig bij het overbruggen van grote afstanden. Handelaren hoefden dan niet met omvangrijke hoeveelheden goud op reis.

In Nederland is de postwissel al enige tijd minder in trek, maar in omringende landen, waaronder Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en ook in Canada wordt die nog steeds gebruikt, aldus de Postbank-zegsvrouw. Dit jaar hebben de Verenigde Staten en Oostenrijk de postwissel al geschrapt.