SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol past voorlopig de tarieven voor de luchtvaartmaatschappijen niet aan. Het duurt daardoor langer voordat Schiphol de meest lawaaiige vliegtuigen kan afstraffen.

Schiphol meldde maandag toch al niet van plan te zijn geweest om per 1 april volgend jaar, de normale datum voor de tariefswijzigingen, de prijzen voor luchtvaartmaatschappijen te verhogen. De luchthaven behoort nog steeds tot de 'goedkope' luchthavens in Europa, maar de kloof met concurrenten zoals het Londense Heathrow en Charles de Gaulle in Parijs wordt steeds kleiner.

Het was eigenlijk de bedoeling om in april via de tariefstructuur maatregelen te nemen tegen zeer lawaaiige vliegtuigen. Dat kan nu op zijn vroegst pas vanaf 1 november volgend jaar.

Wetswijziging

Reden voor het uitstel is een wetswijziging eerder dit jaar. Hierdoor moest Schiphol een toerekeningssysteem optuigen, dat moet worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa. Dat proces loopt nog en daardoor kunnen de tariefswijzigingen niet tijdig plaatsvinden, aldus de luchthaven.