RIJSWIJK - Nederlanders kunnen vanaf maandag bij ongeveer achthonderd postkantoren hun oude guldenmunten inleveren. De actie 'Maak euro's van uw guldens' loopt tot het einde van het jaar. De Nederlandsche Bank zal de tegenwaarde in euro's op de rekening storten.

Volgens het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank weet de helft van de mensen die nog guldens heeft niet dat inwisselen nog maar tot het einde van dit jaar kan. Particulieren kunnen nog tot 2032 biljetten in guldens inleveren bij De Nederlandsche Bank.

Campagne

De postkantoren verwachten maandag nog geen grote toeloop. "Vanmorgen is de campagne pas begonnen en het duurt even voor mensen de actie kennen. De postkantoren hebben daarom ook een normale personeelsbezetting", aldus een woordvoerder van Postkantoren BV. Met radiospotjes, advertenties in huis-aan-huisbladen en een speciale website hoopt De Nederlandsche Bank mensen te bewegen alle oude munten in te leveren.

Ongeveer zeven op de tien huishoudens hebben nog guldens. Een op de negen is van plan om die ook in te wisselen. Het overgrote deel wil de oude munten bewaren. Sommige mensen vinden het niet de moeite waard om ze in te wisselen. In Nederland zwerven nog ongeveer 3,5 miljard kwartjes, dubbeltjes, stuivers en andere guldenmunten rond met een totale waarde van bijna 500 miljoen euro.