AMSTERDAM - Europeanen die niet blij zijn met de invoering van de euro zouden er wel eens letterlijk een allergie eraan kunnen overhouden. Twee van de acht euromunten bevatten namelijk zoveel nikkel dat mensen die allergisch voor het metaal zijn eczeem en andere huidklachten kunnen krijgen, zo schrijft persbureau Reuters.

De nieuwe munten van één en twee euro bevatten maar liefst 25 procent nikkel. Volgens een onderzoek van een Zweedse dermatoloog en een Britse wetenschapper is maar vijf minuten contact met de euro genoeg voor een allergische reactie. Nikkelallergie is de meest voorkomende contactallergie ter wereld.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook Franse, Britse en Zweedse munten een allergische reactie kunnen veroorzaken door aanwezigheid van teveel nikkel.

Nikkelallergie komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Vijftien procent van alle vrouwen in de Westerse wereld en twee tot vijf procent van alle mannen hebben deze soort van allergie. Nikkelallergie kan zich op elke leeftijd ontwikkelen.

Nikkel bevindt zich niet alleen in ritssluitingen, kookpotten, werktuigen of deurklinken. Dermatologen vrezen dat de gevallen van nikkelallergie verder zullen toenemen door de invoering van de euro.

/DOSSIERDe Euro