AMSTERDAM - Detailhandelsconcern Laurus slankt de organisatie verder af. Op de kantoren van het bedrijf worden 265 banen geschrapt, bijna de helft van het totaal. Verder wordt het distributiecentrum in Waddinxveen gesloten. Daarbij vervallen ongeveer 225 banen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Laurus verhuist nog voor het einde van dit jaar het hoofdkantoor van Den Bosch naar de bestaande locatie van supermarktketen Super de Boer in Amersfoort, zo meldde het bedrijf maandag.

Kantoorbanen

Met het schrappen van de kantoorbanen bespaart Laurus op jaarbasis 15 miljoen euro, zei een woordvoerder van de onderneming. Vakbond FNV Bondgenoten noemde het een tegenvaller dat Laurus niet alleen overtollige kantoorfuncties wegsnijdt maar tevens bezuinigt op kantoorbanen ten behoeve van Super de Boer, de enige formule die het concern nog exploiteert.

Laurus wil voor het einde van deze maand een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden waar het toekomstplan voor Super de Boer wordt besproken. Wanneer de precieze datum van de vergadering is, kon Laurus nog niet zeggen. "Met de aankondiging van de datum zullen we niet al te lang wachten", aldus de woordvoerder.

"Het grootste deel van deze reorganisatie is al enige maanden bekend", aldus bestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten. "Wel valt het aantal kantoorfuncties dat verdwijnt ons tegen. En de reorganisatie wordt sneller doorgevoerd dan gepland."

Ontslag

De werknemers van Laurus moeten rekening houden met gedwongen ontslag, omdat binnen het uitgedunde supermarktconcern nauwelijks tot geen ruimte is voor herplaatsing. Volgens de FNV is wel afgesproken dat Laurus op zoek gaat naar een bedrijf dat het distributiecentrum in Waddinxveen wil overnemen. Een ander pluspunt noemde Van der Ploeg dat Laurus heeft aangegeven niet alle verlieslatende vestigingen van Super de Boer te zullen sluiten.

"Er zullen sluitingen plaatsvinden, maar niet in de aantallen die wij verwacht hadden." De claims voor Laurus van leveranciers, zoals maandag gemeld in Het Financieele Dagblad, vormen geen extra probleem voor het bedrijf. "Dit is oud nieuws. Voor dergelijke claims hebben we eerder al een voorziening aangekondigd", is de reactie vanuit het concern.

Miljoenenclaims

Volgens Het Financieele Dagblad zou Laurus door deze miljoenenclaims verder in de financiële problemen komen. De claims ontstonden doordat Laurus de gemaakte inkoopafspraken niet meer kan nakomen, nu er nog maar een winkelformule (Super de Boer) wordt uitgevoerd, na de verkoop van Konmar en Edah.

Behalve met het toekomstplan voor Super de Boer, dat naar verluidt deze week aan de banken wordt voorgelegd, is Laurus ook druk met het vinden van een nieuwe bestuursvoorzitter. Vorige maand vertrokken de financieel directeur en de bestuursvoorzitter van het bedrijf. De Telegraaf meldde maandag dat Jan Brouwer, de voormalig directievoorzitter van Schuitema (C1000), de belangrijkste kandidaat zou zijn voor de leidende positie bij Laurus. Het concern wilde hier niet op reageren.