EINDHOVEN - De Belgische supermarktketen Colruyt trekt naar Nederland, maar doet dat niet op volle oorlogssterkte. De prijsvechter begint met de opening van biowinkel Bio-Planet in Eindhoven, zo liet Colruyt vrijdag weten. Volgens de topman Luc Rogge is het echter "een kwestie van tijd" voordat het bedrijf ook 'gewone' Colruyt-winkels in Nederland opent.

"We moeten dat niet overhaast doen, maar stap voor stap. Met Bio-Planet kunnen we alvast wennen aan Nederland. Want er zijn veel verschillen tussen de landen, bijvoorbeeld wat betreft assortiment en koop- en eetgewoonten", zei Rogge. De topman zei op zoek te zijn naar locaties om de Colruyt-formule in te kunnen opstarten. Deze zoekt het bedrijf vooral in het zuiden van Nederland.

De komst van Colruyt naar Nederland is langverwacht. Nederlandse supermarktbedrijven zijn beducht voor het bedrijf, dat in België ongeveer een vijfde van de markt in handen heeft. Naar verluidt bood Colruyt mee op de Edah-winkels, toen deze in de etalage van Laurus stonden. Maar de Belgen visten achter het net.

Opgelucht

"In Nederland zal er opgelucht gereageerd zijn dat Colruyt voorzichtig met een biowinkel begint", zei supermarktdeskundige Gerard Rutte. "Het is veelzeggend. Het betekent dat Colruyt in elk geval niet voor een snelle uitrol heeft gekozen van de traditionele supermarkten."

Na de opening van de biowinkel Bio-Planet in Eindhoven begin volgend jaar, willen de Belgen nog meer van deze zaken openen in het zuiden van Nederland. Bio-Planet heeft een assortiment met uitsluitend biologische en ecologische producten.