VOORBURG - De groei van de werkgelegenheid zet door. In het tweede kwartaal waren er 83.000 banen meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei is iets groter dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het vijfde kwartaal op rij meldt het CBS nu een groei van het aantal arbeidsplaatsen. In de maanden april, mei en juni telde het statistisch bureau 23.000 banen meer dan in de voorgaande drie maanden.

Dienstverlening

Veruit de belangrijkste groei is te zien in de zakelijke dienstverlening. Hier waren in het tweede kwartaal 84.000 banen meer ten opzichte van een jaar eerder. Als de economie aantrekt en extra functies ontstaan, dan vullen werkgevers die altijd eerst met veel uitzendkrachten in. Ook in de zorg kwam er veel werkgelegenheid bij: in vergelijking met vorig jaar telde het CBS hier 25.000 extra banen.

Daarentegen zijn er ook sectoren waar de werkgelegenheid nog krimpt. Zo verdwenen er ten opzichte van vorig jaar 18.000 banen bij de overheid. In de industrie waren dit jaar in het tweede kwartaal 15.000 minder arbeidsplaatsen te verdelen. Verder nam het aantal functies bijvoorbeeld ook af in de sector vervoer en communicatie met 9000 en in de bouw met 4000.