GENEVE - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat onderzoeken of de Verenigde Staten illegale landbouwsubsidies hebben verstrekt. Twee jaar geleden achtte een geschillencommissie van de WTO een aantal van deze subsidies onwettig. Volgens Brazilië hebben de VS zich echter niet volledig gehouden aan de eisen die de commissie stelde.

De VS hebben na de WTO-uitspraak een regeling geschrapt die onder meer voorzag in het verstrekken van exportsubsidies. Daarnaast kwam er een einde aan subsidies voor katoenverwerkers, die zo binnenlandse katoen konden kopen in plaats van buitenlandse.

Leningen

Volgens Brazilië zijn andere vormen van steun echter overeind gebleven, waaronder leningen voor marketingdoeleinden. Mocht Brazilië door de WTO in het gelijk worden gesteld, dan zou het land voor miljarden dollars aan invoerheffingen kunnen instellen op goederen uit de VS. Met de subsidies in de Amerikaanse katoensector was volgens de ontwikkelingsorganisatie Oxfam vorig jaar 5 miljard dollar gemoeid. Het onderzoek van de WTO gaat negentig dagen duren.

Het WTO-onderzoek komt op een moment dat de onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel muurvast zitten. Het grote breekpunt in de onderhandelingen vormen markttoegang en subsidies in de landbouw. Waarnemers sluiten niet uit dat het gebrek aan vooruitgang in de zogeheten Doha-ronde kan leiden tot meer handelsgeschillen bij de WTO.