PARIJS - De strijd tussen France Telecom en zijn Duitse partner Mobilcom is definitief voorbij. Leveranciers Nokia en Ericsson en de banken van Mobilcom hebben ingestemd met het voorstel waarin het Franse concern ongeveer 6 miljard euro schuld overneemt van het Duitse bedrijf. De partijen hadden tot 30 november de tijd gekregen om in te stemmen.

France Telecom en Mobilcom kwamen de schikking ruim een week geleden overeen na een maandenlange twist. Het betekende de redding voor Mobilcom dat in zijn voortbestaan werd bedreigd. Oorzaak van het conflict was de weigering van het met schulden overladen France Telecom om de Duitse deelneming - 28,5 procent - de helpende hand te bieden. Uiteindelijk moest de Duitse overheid bijspringen om Mobilcom en daarmee 5500 banen te redden.

De schikking bestaat naast de overname van een deel van de miljardenschuld door France Telecom ook uit de stopzetting van Mobilcom's activiteiten op het gebied van UMTS. De Fransen nemen een bedrag van 580 miljoen euro voor hun rekening dat gemoeid is met het beëindigen van deze activiteiten, maar krijgen 90 procent van de opbrengsten uit de verkoop van bezittingen die met het UMTS-project te maken hebben. Daaronder valt ook de peperdure vergunning.

KPN heeft al interesse getoond in een deel van het UMTS-netwerk van Mobilcom. "We bekijken de opties om een deel van Mobilcom over te nemen", aldus een woordvoerster van KPN. Het gaat daarbij om maximaal een kwart van het netwerk, zo benadrukt ze. KPN's Duitse dochter E-plus bouwt zelf ook aan een UMTS-netwerk in Duitsland.

Mobilcom maakte in het derde kwartaal een verlies van 2,9 miljard euro, zo bleek donderdag bij de bekendmaking van de cijfers. Het bedrijf schreef in totaal 9,9 miljard af op de UMTS-activiteiten.