VOORBURG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,8 procent gegroeid in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit de tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag is gepubliceerd. Vorige maand was nog een groei van 2,4 procent geraamd.

De groei is hoger door betere productiecijfers van de industrie, bouw en zorg. Hierdoor is minder uit voorraden geleverd en zijn de investeringen en de overheidsconsumptie hoger, aldus het CBS.

De groei in het tweede kwartaal is nagenoeg gelijk aan de 2,9 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal kwam de economische expansie uit op 1,2 procent. Hier was eerder 1 procent geraamd. Het nieuwe percentage betekent de sterkste groei in meer dan twee jaar tijd, zo stellen de rekenmeesters van het CBS.

Investeringen

De economie drijft nog altijd vooral op de export. De binnenlandse bestedingen trekken echter ook duidelijk aan. Dit is te zien aan een grotere consumptie van huishoudens en hogere investeringen van het bedrijfsleven.

Consumenten trekken vooral meer hun portemonnee voor duurzame goederen. Bedrijven geven meer uit aan machines, computers en vrachtauto's. De overheid draagt aan de groei bij door meer uit te geven aan de zorg.