AMSTERDAM - De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn dichtbij een nieuw akkoord over de uitwisseling van passagiersgegevens op vluchten van Europa naar de VS. Dat hebben EU-diplomaten woensdag gezegd.

Het Europees Hof van Justitie vernietigde in mei de eerder gemaakte afspraken die tussen en Brussel en Washington waren gemaakt omdat die in strijd waren met het Europese recht. Ook de nieuwe overeenkomst verplicht Europese vliegmaatschappijen gedetailleerde informatie over hun passagiers te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten, aldus EU-diplomaten, maar zonder dat de privacy van passagiers geschonden wordt op een manier die in strijd is met het EU-recht.

Het Europees Hof gaf in mei de EU en de VS tot uiterlijk 30 september om nieuwe afspraken te maken. De zaak die leidde tot de uitspraak van het hof was aangespannen door het Europees Parlement, dat vindt dat de Europese Commissie ten onrechte met veel van de Amerikaanse eisen akkoord is gegaan.

Boetes

De Amerikanen hebben gedreigd luchtvaartmaatschappijen boetes tot zesduizend dollar (4.700 euro) per passagier op te leggen als er geen persoonsgegevens worden verstrekt vóór vertrek naar de VS. Daarnaast kunnen maatschappijen hun landingsrechten in de VS verliezen.