BRUSSEL - Luchtvaartpassagiers uit EU-landen mogen in hun handbagage voortaan geen flessen of andere houders van vloeistoffen stoppen waarin meer kan dan 100 milliliter. De flesjes moeten bovendien in doorzichtige en hersluitbare plastic tassen worden vervoerd. De maatregel is genomen uit veiligheidsoverwegingen, aldus de Europese Commissie woensdagavond.

Passagiers mogen overigens nog wel flessen met een grotere inhoud, zoals drank of parfum, kopen op luchthavens. Die worden in verzegelde tassen meegegeven.

De beperkingen aan het vervoer van vloeistoffen vloeien voort uit het verijdelen vorige maand van een terroristisch complot in Groot-Brittannië. Terroristen zouden van plan zijn geweest vliegtuigen op te blazen met vloeibare explosieven.

Afmetingen

De maximale afmetingen van handbagage zijn vastgesteld op 56 bij 45 bij 25 centimeter, met uitzonderingen voor bijvoorbeeld muziekinstrumenten. De nieuwe regels bepalen ook dat luchtreizigers hun jassen voortaan moeten uittrekken bij veiligheidscontroles.

Laptops en andere elektronische apparatuur moet bij controles uit de handbagage worden gehaald. Alle regels gelden vanaf begin volgende maand, na een formele bekendmaking van de Europese Commissie.