BRUSSEL - Consumenten kopen vaker over de grens dan drie jaar geleden. In de voorbije twaalf maanden heeft 26 procent van de EU-burgers iets in het buitenland gekocht. Drie jaar geleden was dat nog 12 procent. De Europese Commissie heeft dat woensdag gepubliceerd.

De meeste aankopen vonden plaats tijdens vakanties of zakenreizen. "De groei in grensoverschrijdende aankopen toont dat de Brusselse visie van een grenzeloze markt vorm begint te krijgen", zei Europees commissaris Markos Kyprianou (Consumentenbescherming).

Kyprianou stelde echter ook dat er nog een lange weg te gaan is voordat de Europese markt echt is ontsloten voor consumenten en bedrijfsleven. "We moeten meer doen om het vertrouwen van consumenten te vergroten."

Risico's

Twee op de drie burgers vindt dat er meer risico's en problemen zijn bij aankopen in andere EU-landen. Ze verwachten moeilijkheden met de aflevering van een bestelling of met de garantie. Ruim 60 procent vindt de taal ook een hindernis bij buitenlandse aankopen.

Nederlanders blijken bovengemiddeld vaak koopjes in andere EU-landen te benutten: 44 procent heeft de voorbije twaalf maanden iets gekocht in een ander EU-land. Nederlanders staan daarmee op de zevende plaats van de 25 EU-landen. Vooral Luxemburgers, Oostenrijkers, Scandinaviërs en Belgen kopen veel in andere landen.

De Europese Commissie ondervroeg dit voorjaar 25.000 consumenten voor het onderzoek.