DELFZIJL - Akzo Nobel heeft dinsdag een nieuwe chloorfabriek geopend in Delfzijl. Daarnaast stelde het chemieconcern ook een monochloorazijnzuurfabriek officieel in werking. Akzo Nobel bouwde de twee fabrieken als vervanging van het bedrijf in Hengelo.

Vanuit Hengelo reden enkele tientallen jaren lang chloortreinen naar de vestiging in het Duitse Ibbenbüren. In augustus reed de laatste met de omstreden lading. De eerste treinen reden in de jaren zeventig. Aanvankelijk waren het er wekelijks ongeveer elf met elk twaalf wagons. De laatste tijd ging het om niet meer dan twee treinen per week.

Pijplijn

Het chloor van de nieuwe fabriek gaat via een pijplijn naar de diverse afnemers op het chemiepark. De MCA-fabriek is daarvan de belangrijkste. MCA is een hulpstof voor de productie van onder meer medicijnen, cosmetica en landbouwchemicaliën. Volgens een woordvoerder van Akzo Nobel is de MCA-fabriek een van de grootste ter wereld.

De twee chemische fabrieken in Delfzijl hebben in totaal 265 miljoen euro gekost, waarvan de overheid 65 miljoen voor haar rekening nam.