DEN HAAG - Het is nog niet te laat om de no-claim volgend jaar af te schaffen, maar dan moet de politiek daar wel voor 10 oktober een besluit over nemen. Dat stelde koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland dinsdag. Het is volgens ZN wel te laat om in 2007 een alternatief systeem van eigen betalingen in te voeren.

Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) stelde eerder op de dag in een brief aan de Tweede Kamer dat het niet meer mogelijk is de regeling volgend jaar af te schaffen. Volgens hem zouden ook de verzekeraars daardoor in de problemen komen. Maar tijdens een ledenvergadering van ZN bleek dinsdag dat dat wel meevalt.

Verzekeraars die al folders of polissen bij een drukker hebben liggen, kunnen daar nog wel een inlegvel bij laten maken, zei een woordvoerder.

Bij de no-claimregeling krijgt iedereen die weinig zorg gebruikt, tot een bedrag van maximaal 255 euro per jaar terug van de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars zijn van meet af aan tegenstander geweest van de regeling, omdat het hun een hoop administratieve rompslomp oplevert.