GENEVE - Nederland is twee plaatsen geklommen op de ranglijst die het concurrentievermogen van een groot aantal landen weergeeft. Ons land neemt nu de negende plaats tegen plaats elf vorig jaar. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF).

Zwitserland is dit jaar naar de eerste plaats gestegen na in 2005 de vierde plaats te hebben ingenomen. Het WEF is onder meer erg positief over de kwaliteit van de publieke instellingen, de goede infrastructuur en het hoogstaande wetenschappelijke onderzoek in Zwitserland.

VS

Het land verdrong de Verenigde Staten van de eerste plek. De VS zakten terug tot plaats zes wegens zorgen over het hoge Amerikaanse handels- en begrotingstekort. De tweede en derde plaatsen zijn voor Finland en Zweden. Denemarken moest een plaatsje terug, van drie in 2005 naar vier. Singapore bleef onveranderd op vijf en Japan steeg van plaats tien tot zeven.

Van de EU-landen neemt Polen met plaats 48 de laagste positie in. Rusland daalde negen plaatsen tot de 62e plek door zorgen over de onafhankelijkheid van het Russische rechtssysteem. De laatste plaats op de WEF-ranglijst werd ingenomen door Angola.

Voor de samenstelling van de lijst ondervroeg het WEF meer dan 11.000 topmensen uit het bedrijfsleven in het recordaantal van 125 landen. Ook werden macro-economische gegevens van de onderzochte landen gebruikt. De belangrijkste criteria die de organisatie daarbij hanteert, zijn het economische klimaat, de kwaliteit van de overheidsinstellingen en de mate van technologische vernieuwing.