AMSTERDAM - TPG Post raakt belangrijke klanten kwijt aan concurrenten nu een uitspraak van de rechter de monopoliepositie van het concern ondermijnt. Een aantal banken stapt over naar Sandd of Selekt Mail. Postorderbedrijven als Wehkamp en Neckermann zullen lagere tarieven willen afdwingen bij TPG of in zee gaan met concurrenten.

Dat verwachten de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) en de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie. De monopoliepositie van TPG, onderdeel van het beursgenoteerde TNT, voor brieven onder de 50 gram staat onder druk. De rechtbank in Den Haag heeft maandag bepaald dat enveloppen verzwaard mogen worden tot boven de 50 gram.

Gewicht

De door TNT aangespannen rechtszaak draaide om rekeningen die Sandd voor het postorderbedrijf Otto verstuurt. Het postbedrijf levert deze enveloppen met een catalogus, waardoor het totale gewicht boven de 50 gram uitkomt.

"Dit opent perspectieven. Dit is marktwerking ten top", zei voorzitter Wijnand Jongen van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie over de rechterlijke uitspraak. Van deze branchevereniging zijn onder meer de postorderbedrijven lid.

Tarieven

Thuiswinkelbedrijven zullen volgens Jongen de uitspraak gebruiken om de contracten met TNT door te lichten. Ze zullen lagere tarieven willen afdwingen. Als dat niet lukt, gaan de ondernemingen waarschijnlijk bij concurrenten Sandd en Selekt Mail langs, denkt Jongen.

Een aantal banken was al van plan om het voorbeeld van Otto te volgen, maar wachtte de uitspraak af, zei voorzitter Ed den Dulk van de VGP. Nu TPG in het ongelijk is gesteld, verliest het concern een aantal banken als klant. Den Dulk sluit niet uit dat meerdere bedrijven, zoals verzekeringsmaatschappijen, volgen. De VGP vertegenwoordigt elf ondernemingen die 14 procent van de totale bestedingen op de geadresseerde postmarkt vertegenwoordigen.

Verbaasd

De thuiswinkelorganisatie en de VGP hebben zich behoorlijk verbaasd over de rechtszaak. Door de ruchtbaarheid die de zaak heeft gekregen, is de Otto-constructie ook doorgedrongen tot andere klanten van TNT. "Ik was verbijsterd over de rechtszaak. TPG had het veel beter via de Opta kunnen spelen. Dan was er veel minder ruchtbaarheid geweest", verklaarde Den Dulk van de VGP.

TPG is nog verreweg het grootste bedrijf op de Nederlandse postmarkt met een marktaandeel van ongeveer 62 procent. Sandd en Selekt Mail hebben elk een aandeel van circa 8 procent. Het vervoeren van post is een winstgevende activiteit voor TNT. Het monopolie van het concern op brieven onder de 50 gram loopt af op 1 januari 2008.