AMSTERDAM - De belastingdienst loopt jaarlijks duizenden euro's mis door trucs die autohandelaren uithalen met geïmporteerde auto's. De Telegraaf meldt dinsdag dat dealers auto's ontdoen van accesoires en de auto's 'kaal' aanbieden bij de douane. De cataloguswaarde van de auto is dan lager waardoor minder belasting verschuldigd is. Eenmaal geïmporteerd worden de accessoires weer ingebouwd en wordt de auto verkocht tegen een hogere prijs dan waarvoor belasting is betaald.

Volgens de krant zijn douaniers op de hoogte van de truc, die de gatenkaasmethode wordt genoemd, maar kunnen zij er niets tegen doen. Douaniers zouden regelmatig stuiten op auto's met dashboards en interieurs die er uitzien als een gatenkaas door alle verwijderde accessoires.

In de fabriek geplaatste extra's, navigatie- en audiosystemen worden vervolgens in Nederland teruggeplaatst. Handelaren zouden zelfs zo ver gaan dat ze leren bekleding verwijderen en vervangen door een stoffen interieur van eenzelfde model sloopauto om minder importbelasting te betalen.