SCHEVENINGEN - Beleggers in vastgoed hebben steeds meer interesse voor investeringen in alternatieve projecten, zoals zorgwoningen. Ook overweegt een groot deel van deze investeerders geld te steken in ziekenhuizen, als die kans zich zou voordoen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Troostwijk Makelaars onder vrijwel alle belangrijke Nederlandse vastgoedbeleggers. Het onderzoek wordt dinsdag in Scheveningen gepresenteerd.

Woningen

Van de ondervraagden die in woningen beleggen, zegt 73 procent te kijken naar investeringen in zorgwoningen, terwijl 30 procent ziekenhuizen beschouwt als interessante beleggingsobjecten. Voor de zorgverlening zouden deze beleggers in veel gevallen mantelovereenkomsten willen afsluiten met zorginstellingen.

Makelaars

"Dit is wel nieuw in de markt", aldus directeur Marijn Snijders van Troostwijk Makelaars over de cijfers. "Het is duidelijk dat beleggers op zoek zijn naar nieuwe kansen." Volgens Snijders is de groeiende belangstelling in zorg het gevolg van de vergrijzing in Nederland. "Straks is er bijvoorbeeld veel meer vraag naar zelfstandige woningen met mantelzorg", aldus de bestuurder.

Onlangs kwam het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in handen van de Geldschieter Meromi, waarmee het hospitaal het eerste commerciële ziekenhuis kan worden in Nederland. Het Slotervaart was in geldproblemen geraakt. Eerder haakten de Amsterdamse woningbouwcorporaties De Key en Het Oosten af na lange besprekingen.

Vastgoedfondsen

Uit de studie blijkt ook dat de ondervraagde vastgoedfondsen momenteel meer dan 2 miljard euro beschikbaar hebben voor investeringen in de woningmarkt. 81 Procent zou geld willen steken in duurdere huurwoningen. De stabiele huurinkomsten en het feit dat huurwoningen over het algemeen meer waard worden, is aantrekkelijk.

Maar de markt lijkt op slot. Snijders: "Gemeenten en aannemers besluiten veelal tot het neerzetten van koopwoningen. Dat is voor hen lucratiever. Lokale overheden zouden daar iets aan moeten doen."