ROTTERDAM - Directeur Pedro Peters van Rotterdams vervoerbedrijf RET vindt de staking van zijn personeel maandag een blamage voor de stad. Op zich is de dag prima gedaan. Er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan, zei zijn woordvoerder. "Maar het had ook op een andere manier gekund."

"Een staking is niet het geëigende middel. Dit soort onderwerpen hoort op de onderhandelingstafel thuis", aldus de woordvoerder. Hij noemde het buitenproportioneel dat werknemers binnen een halfjaar drie werkonderbrekingen en een staking hielden.

De directie doet een dringend beroep op de vakbonden om de kwestie niet verder over de ruggen van de passagiers uit te vechten.

Succes

Voorzitter Henk van der Maden van de ondernemingsraad (OR) van de RET noemde maandagavond de staking van het openbaar vervoer in Rotterdam "zeer geslaagd". "Het was een goede actie. We mogen van een succes spreken."

Volgens hem schreven ongeveer vijfhonderd stakers zich in. Nog geen tweehonderd collega's wilde wel aan het werk. De overgrote meerderheid nam een snipperdag en toonde zich daarmee sympathisant van de stakers, zei hij.

Uitnodiging

De vakbonden evalueren de staking dinsdag en bespreken dan de brief die zij van de directie van het vervoersbedrijf kregen. Die nodigde hen uit voor een nieuw gesprek. De bonden moeten nog overleggen of zij op de uitnodiging ingaan.

De voorzitter van de OR schat dat de directie "drie keer niks" wil toegeven. "Dan zijn we snel klaar met elkaar." Als directeur Pedro Peters opnieuw "een wassen neus voorstelt, volgen er acties", waarschuwde hij. De actiebereidheid is groot, weet Van der Maden. "De saamhorigheid groeit. Men gaat elkaar steeds strakker en harder vasthouden. Het is echt oorlog in Rotterdam tussen de vakbonden en de directie."