MOSKOU - De werkzaamheden aan het olie- en gaswinningsproject Sachalin van Shell in Rusland gaan gewoon door. Dat bevestigde een woordvoerder van het project maandag. Vorige week trok het Russische ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de milieuvergunningen voor het megaproject in.

"Het werk gaat gewoon door. We hebben geen noemenswaardige vertraging opgelopen", aldus een woordvoerder voor het door Shell geleide consortium. Shell heeft een belang van 55 procent in het olie- en gaswinningsproject in het oosten van Rusland. De andere aandeelhouders zijn de Japanse handelshuizen Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent).

Vorige week liepen de spanningen hoog op toen de Russische autoriteiten eenzijdig de milieuvergunningen voor het Sachalin-project introkken. Shell zou zich niet aan de afgesproken milieuregels houden. Het Nederlands-Britse concern bestrijdt dit. Het conflict werkte door tot in de hoogste politieke kringen.

Drukmiddel

Het Westen zag de actie van de Russische autoriteiten als een drukmiddel om de greep op de eigen olie- en gasreserves te versterken en om betere voorwaarden af te dwingen uit de bestaande, huidige contracten met de westerse oliemaatschappijen.

Het door Shell geleide Sachalin-project kost 20 miljard dollar en is de grootste buitenlandse investering in Rusland. De eerste leveringen van vloeibaar gas aan onder meer Japan staan gepland voor 2008.