VOORBURG - Consumenten zijn in het eerste halfjaar op hun betaalrekeningen dieper in het rood beland. Gemiddeld stonden ongeveer drie miljoen rekeningen samen 7,4 miljard euro in het rood. In de eerste zes maanden van vorig jaar was dat gemiddeld 7 miljard euro.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. Het aantal rekeningen met een negatief saldo nam licht toe. Het gemiddelde bedrag van roodstand ging naar 2650 euro van 2500 euro in dezelfde periode vorig jaar. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer komt de stijging doordat banken het steeds gemakkelijker maken voor consumenten om rood te staan. "Toch vind ik de toename niet explosief", zei Vergeer.

Consumenten bleken in de eerste jaarhelft minder bereid te lenen voor aankopen. In totaal werd er voor 4,7 miljard euro aan consumptieve kredieten afgesloten. Dat was 7 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2005, toen er nog voor ruim 5 miljard euro krediet werd verstrekt. Het uitstaand kredietbedrag per eind juni nam met 800 miljoen euro af naar 17,1 miljard euro.

Ondanks de bescheiden toename van de roodstand en lichte daling van leningen, namen de consumentenbestedingen in dezelfde periode wel toe. "Mensen nemen steeds meer hypothecaire schuld op hun woning en doen daarmee consumptieve uitgaven", verklaarde Vergeer.