DEN HAAG - Het postbedrijf Sandd mag rekeningoverzichten samen met catalogi blijven versturen. De concurrent TPG had de rechtbank in Den Haag om een verbod gevraagd, maar de rechter heeft de eis maandag afgewezen.

De zaak draaide om rekeningen die Sandd voor het postorderbedrijf Otto verstuurt. Sandd levert deze enveloppen met een catalogus, waardoor het totale gewicht boven de 50 gram uitkomt. Daarmee ontduikt Sandd volgens TPG de wet.

TPG Post, een dochterbedrijf van het beursgenoteerde concern TNT, heeft in Nederland het monopolie op het vervoer van brieven die minder wegen dan 50 gram. Sandd voegt volgens het concern alleen een catalogus toe om zo dit monopolie te omzeilen.

Marketingtruc

Sandd ontkende dat echter tijdens de zitting. Het rekeningoverzicht is volgens de onderneming helemaal geen brief maar onderdeel van een marketingtruc van Otto om meer producten te verkopen. Bovendien zou een verbod betekenen dat Sandd voortaan alle pakketjes zou moeten openen om te kijken of ze een brief bevatten, zei de advocaat.