AMSTERDAM - De bouwer van schepen en boorplatforms IHC Caland gaat volgend jaar de AEX-index weer aanvullen tot 25 fondsen. Het huidige MidKap-fonds zal hoogstwaarschijnlijk in maart 2003 de plek van KPNQwest innemen, zo blijkt uit de voorlopige samenstelling van de index die Euronext heeft bekendgemaakt.

KPNQwest ging deze zomer failliet en werd begin juni uit de AEX verwijderd. Sindsdien bestond de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam uit 24 fondsen. De beurs stelt een keer per jaar de indices bij op basis van het gewicht dat een fonds in de handel heeft. Dat is afhankelijk van de koers en de hoeveelheid verhandelbare aandelen.

De index voor middelgrote fondsen zal over vier maanden een metamorfose ondergaan. In totaal komen volgens de voorlopige berekening tien nieuwe namen in de MidKap-index, waarvan zes vastgoedfondsen. Euronext bestempelt deze voor het eerst als financiële instellingen. Voorheen zaten Corio, Rodamco Asia en Europe, Vastned Offices en Retail en Wereldhave in de categorie beleggingsfondsen en die komen nooit in de indices voor.

Andere nieuwkomers in de MidKap-index zijn uitzender USG en de bouwbedrijven Heijmans en Boskalis. Vopak komt weer terug. Het tankopslagbedrijf verzelfstandigde de distributieactiviteiten in juni tot het nieuwe bedrijf Univar. Beide fondsen verdwenen daardoor uit de index, maar Vopak maakt waarschijnlijk in maart zijn rentree.

Onder de degradanten bevinden zich de IT-fondsen Ordina, PinkRoccade en Unit 4 Agresso. Daarnaast verdwijnen ook bekende namen als Corus, Laurus en Nedlloyd uit de lijst.

Begin 2003 maakt de beurs de definitieve lijst bekend.