SCHIEDAM - Ziekenhuizen zijn vorig jaar minder efficiënt gaan werken. Door hogere salarissen en gestegen inkoopkosten zijn de totale kosten sneller gestegen dan het aantal behandelde patiënten.

Dat blijkt uit onderzoek van Gupta Strategists, waarover het Financieele Dagblad zaterdag bericht.

Volgens directeur Anshu Gupta lag het aantal patiënten vorig jaar 1,9 procent hoger dan in 2004. De totale kosten van het personeel en de inkoop van materiaal stegen met 4,7 procent.

Productiviteit

Ondanks een stijging van de productiviteit per medewerker van iets meer dan 1 procent, stegen de kosten die ziekenhuizen maakten per patiënt.

De hogere kosten bezorgde de ziekenhuizen vorig jaar in totaal 140 miljoen verlies aan productiviteit, aldus Gupta. Hij komt tot deze conclusie na een analyse van jaarverslagen van 93 ziekenhuizen.

Uitgaven

Eerder stelde minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid al dat de ziekenhuizen te veel hebben uitgegeven. De bewindsman legt de instellingen daarom volgend jaar een korting op van 192 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft aangekondigd een kort geding tegen de strafkorting aan te spannen. De ziekenhuizen stellen dat zij geen schuld hebben aan overschrijding van hun budgetten omdat zij onverwachts meer patiënten te verwerken zouden hebben gekregen.

Het onderzoek van Gupta lijkt dit argument weg te slaan. Volgens de onderzoekers was de stijging van het aantal patiënten in 2005 van 1,9 procent juist laag. In eerder jaren lag de toename vaak tussen de 3 en 4 procent, aldus Gupta.