UTRECHT - De Betuwelijn wordt waarschijnlijk niet als gepland op 2 januari opgeleverd, maar pas weken later. BeCIG, de aannemerscombinatie van GTI en Imtech, slaagt er niet in om de installaties in onder meer de Sophiaspoortunnel op tijd klaar te krijgen. Dat heeft spoorbeheerder ProRail vrijdagavond bekendgemaakt.

ProRail vreesde al langer dat de aannemers niet zouden kunnen voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Het bedrijf "betreurt de gang van zaken" en stelt tegelijkertijd dat het zich maximaal heeft ingespannen om de aannemerscombinatie tegemoet te komen.

"Zo is ProRail akkoord gegaan met een aanpassing van de planning voor het testen van de tunnelinstallaties en heeft het gezocht naar een oplossing om de opleverdatum van 2 januari 2007 toch te kunnen halen", aldus de spoorbeheerder.

In gebreke

Inmiddels heeft ProRail GTI en Imtech in gebreke gesteld. De aannemers hebben vijf dagen de tijd om met een oplossing voor de problemen te komen. Volgens het contract moet de aannemerscombinatie een oplopend boetebedrag betalen als de opleverdatum niet wordt gehaald.

Een woordvoerder van ProRail kon vrijdagavond niet zeggen welke boete wordt opgelegd en wat de gevolgen voor de exploitatie van de spoorlijn zijn.

GTI en Imtech konden vrijdagavond nog niet reageren. Woordvoerders van beide bedrijven zeiden op zijn vroegst maandag met een reactie te kunnen komen.