DEN HAAG - De Nederlandse Staat is binnenkort geen aandeelhouder meer in het telecombedrijf KPN. Het ministerie van Financiën maakte vrijdag bekend dat het de laatste 8 procent van zijn aandelen verkoopt. De opbrengst bedraagt circa 1,7 miljard euro. De Staat verkoopt in totaal 167 miljoen aandelen, waarvan 80 miljoen aan KPN. Daarvoor betaalt het telecombedrijf ongeveer 800 miljoen euro. De overige aandelen gaan naar de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Citigroup.

De Staat wilde zijn belang in KPN al langer tot nul reduceren. Afgelopen jaar werd daarom al een groot deel van de aandelen van de hand gedaan. Ook het zogenoemde gouden aandeel van de Staat heeft KPN in december 2005 teruggekocht. Dit speciale aandeel gaf de overheid de macht een overname van het telecomconcern te blokkeren.

Met de teruggave van dit gouden aandeel aan KPN werd de in 1989 ingezette privatisering van het voormalige staatsbedrijf afgerond. De Europese Commissie eist al jaren dat de Nederlandse regering af ziet van het gouden aandeel in KPN en postbedrijf TNT. De Commissie vindt dat het staatsveto eerlijke concurrentie belemmerd en in strijd is met de Europese regels over het vrije verkeer van kapitaal.

Het gouden aandeel bleek een groot obstakel toen het Spaanse Telefónica in het voorjaar van 2000 KPN wilde overnemen. De Spanjaarden waren huiverig voor de staatsinmenging ondanks dat minister Zalm van Financiën onder voorwaarden bereid was het gouden aandeel af te staan.