UTRECHT - Het fusiebedrijf van Interpay, dat het elektronisch betalingsverkeer in Nederland regelt, en de Duitse branchegenoot Transaktionsinstitut krijgt de naam Equens. Binnen afzienbare tijd zal Interpay ook in Nederland die naam dragen, zo maakte de onderneming donderdag bekend.

Toen de bedrijven in februari de fusie aankondigden, was het nog de bedoeling dat Interpay de komende jaren onder eigen naam actief zou blijven. Daar is toch van afgezien, omdat "de nieuwe organisatie meer is dan de afzonderlijke entiteiten", zei een woordvoerder. "We hebben nieuwe ambities binnen Europa en daar hoort een nieuwe naam bij."

Gezamenlijk hebben Interpay en Transaktionsinstitut met jaarlijks 6,6 miljard transacties naar eigen zeggen een marktaandeel van ruim 10 procent in de twaalf landen die de euro als munteenheid gebruiken. Om in Europa mee te kunnen, is het echter noodzakelijk te groeien tot 10 miljard transacties per jaar.

Banen

Equens voorziet vooralsnog geen banenverlies. Het aantal banen hangt volgens de woordvoerder samen met de ambitie om te groeien. Als die slaagt, zal het aantal arbeidsplaatsen toenemen. Interpay zet de eerder aangekondigde banenreductie van 150 bij de creditcardtak wel door. Bij dit bedrijf werken bijna duizend mensen.

Equens voorziet meer fusies op de Europese betalingsmarkt. Dat heeft te maken met de komst van de Europese betaalzone in 2008.

Transacties

Nederlandse consumenten kunnen dan ook met hun pincode transacties verrichten in winkels in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Deze betaalzone zal tot meer concurrentie leiden. Uiteindelijk blijven er maximaal drie tot vijf betaalbedrijven in Europa over, denkt Equens.

De aandelen van Equens worden ondergebracht bij een houdstermaatschappij die in Utrecht wordt gevestigd. De oorspronkelijke bedrijven gaan voorlopig door als werkmaatschappijen. De drie grote Nederlandse banken, de aandeelhouders van Interpay, hebben een belang van 65 procent in Equens. De Duitse DZ Bank en de Belgische KBC Bank bezitten samen 35 procent. De hoogste baas bij Equens is Ben Haasdijk.