DEN HAAG - De plannen van de gemeente Den Haag om de verkoop van het openbaarvervoerbedrijf HTM te voorkomen, stuiten op verzet van minister Karla Peijs van Verkeer. Die keurt vooralsnog de oplossing om de busaandelen van de HTM onder te brengen in een stichting af, bevestigde een woordvoerster donderdag een bericht in het AD.

"Dat is niet in de geest van de marktwerking die haar voor ogen staat. Er blijft zo nog steeds een monopolistische situatie bestaan." Vorige week maakte de Haagse wethouder Jetta Klijnsma (PvdA) de plannen bekend. De gemeente is de enige aandeelhouder van de HTM.

Een wet uit 2000 gebiedt privatisering van gemeentelijke vervoerbedrijven om marktwerking te bevorderen. Gemeenten kunnen niet eigenaar zijn van een vervoerbedrijf en tegelijk aanbesteder van een vervoersgebied.

Uitstellen

Het vorige Haagse college wilde de aandelen verkopen aan gegadigden van buiten. Met de stichtingconstructie denkt de gemeente de aanbesteding van het busvervoer ruim drie jaar (tot 2012) te kunnen uitstellen. De HTM was blij met het voorstel. De minister denkt daar het hare van. Volgens haar woordvoerster wil ze het voorstel verder bekijken, maar keurt ze vooralsnog de oplossing af.