DONGEN - De kunstboom heeft de dennenboom voorbij gestreefd in populariteit. Nederlanders hebben sinds vorige kerst meer kunstbomen dan echte dennenbomen in huis. Dat heeft onderzoeksbureau GfK vrijdag bekendgemaakt.

Van alle huishoudens had 43,7 procent in 2001 een plastic boom in huis. Bij 39,1 procent van de huishoudens stond een echte boom. Een jaar eerder waren er nog evenveel kunst- als kerstbomen. Overigens heeft circa 17 procent steevast geen boom in huis.

Vooral ouderen kiezen steeds vaker voor het gemak van een kunstboom. Bij 55-plussers staat tweemaal zo vaak een uitklapbaar boompje als een echte dennenboom. De traditionele boom heeft nog fans onder de huishoudens met kinderen: de helft van deze groep kiest voor een levende boom.

De opmars van de nepbomen kreeg vorig jaar een impuls. Het aantal aankopen van kunstbomen is vorige Kerstmis fors gestegen na een daling tussen 1998 en 2001. GfK verwacht dat deze kerst weer meer mensen een kunstboom prefereren boven het levende groen.