AMSTERDAM - Fraude met pinpassen is vorig jaar sterk gedaald. De Nederlandsche Bank (DNB) meldde woensdag in zijn kwartaalbericht dat criminelen daarmee 3,7 miljoen euro wisten buit te maken. Dit betekende een daling van 24 procent ten opzichte van 2004, toen de fraude al met bijna 12 procent afnam.

DNB constateert wel dat fraudeaanvallen steeds professioneler worden.

De afname van de fraude is vooral toe te schrijven aan maatregelen van banken, die de afgelopen jaren geldautomaten met zogenoemde voorzetmondjes hebben uitgerust. Het kopiëren van de magneetstrip op een pinpas, skimmen in jargon, is daardoor moeilijker geworden voor criminelen.

Veilig

DNB stelt dat betalen of geld opnemen met een pinpas voldoende veilig is. Relatief gezien is de fraude klein. Vorig jaar bedroeg de totale waarde van 1,79 miljard pintransacties bijna 111,8 miljard euro. De fraude per transactie kwam daardoor uit op 0,0021 euro.

Volgens DNB blijft het voor alle partijen noodzakelijk de pinpas nauwlettend in de gaten te houden. Ook fraudegevallen moeten goed worden onderzocht. De fraude verschuift zich nu van geld- naar betaalautomaten. Criminelen maken daarbij gebruik van miniatuurcamera's of zetten zelfs een ogenschijnlijk legale winkel op om passen te kunnen kopiëren bij het afrekenen.

Chip

Als de fraude weer toeneemt, zullen deelnemers aan het Nederlandse betalingsverkeer versneld overstappen op pinpassen met een chip, verwacht DNB. Die passen verhogen de veiligheid. De eerste bankpassen met die nieuwe technologie zijn al verstrekt.

Geldautomaten zullen in 2007 nagenoeg allemaal vervangen zijn. Met betaalautomaten gaat het langzamer. Ongeveer 60 procent is naar verwachting in 2010 klaar voor de chiptechnologie. Twee jaar later is dat 90 procent.