DEN HAAG - Verpleeghuizen krijgen voor volgend jaar genoeg geld om in totaal 2500 extra verzorgenden en verplegenden aan te trekken. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het wordt volgens de staatssecretaris een "gigantische" operatie om de mensen op de arbeidsmarkt te vinden. De komende jaren zal nog veel meer personeel nodig zijn.

De verpleeghuizen krijgen tot en met 2011 in totaal 434 miljoen euro, zo werd dinsdag op Prinsjesdag al door het kabinet bekendgemaakt. Ross wil het geld echter alleen aan verpleeghuizen geven als ze met succes aan een betere bedrijfsvoering werken. Ze moeten stapsgewijs de arbeidsproductiviteit verhogen.

Efficiënt

Volgens Ross blijkt uit onderzoek dat slechts 15 procent van de verpleeghuizen het zorgpersoneel efficiënt inzet. Ze verklaart de slechte productiviteit door gebrekkig management.

De staatssecretaris verwacht dat veel huidige managers in de verpleeghuiszorg de komende jaren zullen worden vervangen, en dat tehuizen die relatief slechte zorg leveren door andere instellingen worden overgenomen.

Kwaliteit

Het College Tarieven Gezondheidszorg becijferde eerder dit jaar dat eigenlijk 250 miljoen per jaar nodig was om de kwaliteit van de zorg te laten stijgen. Dat zou vooral moeten gebeuren via het aantrekken van extra personeel.

Volgens Ross zouden met dat bedrag ongeveer 5000 verzorgenden en verplegenden kunnen worden aangesteld. Maar ze denkt dat het simpelweg onmogelijk is om die mensen te vinden. Zij kiest voor een andere benadering: ze wil dat verpleeghuizen extra personeel aannemen, maar daarbij hard werken aan verhoging van de arbeidsproductiviteit.

Effectiviteit

Ze denkt dat de productiviteit verhoogd kan worden door personeel 'slimmer' en effectiever in te zetten, bijvoorbeeld juist op de uren dat veel bewoners gewassen willen worden.

Veel verzorgenden in verpleeghuizen zijn nauwelijks opgeleid. Ross vindt dat de tehuizen zelf moeten beslissen hoe ze hun personeel opleiden en welk niveau hun nieuwe verzorgenden moeten hebben.

Van Geel moet woensdagavond in een spoeddebat in de Tweede Kamer zich verantwoorden. PvdA, SP, GroenLinks en CDA willen duidelijkheid over de Nederlandse rol in de affaire. Volgens PvdA'er Diederik Samson is Trafigura de schuldige, maar heeft de Nederlandse overheid "steken laten vallen".