DEN HAAG - De kartelwaakhond NMa heeft woensdagochtend invallen gedaan bij de uitgevers PCM en Telegraaf Media Groep (TMG) en bij de brancheorganisatie van de uitgeefwereld Nederlands Uitgeversverbond. Dat heeft een woordvoerster van de NMa woensdag gezegd.

De NMa wilde niet zeggen of er ook nog andere bedrijven zijn bezocht. Wegener heeft de kartelwaakhond niet over de vloer gehad, zei een woordvoerster. Reed Elsevier Business Information, een divisie van het informatieconcern Reed Elsevier, is wel bezocht, zo bevestigde een zegsvrouw. Het gaat om de vestiging in Maarssen.

Een medewerkster van de Raad van Orde en Toezicht op het Advertentiewezen (ROTA) bevestigde woensdagmiddag dat de NMa daar ook op bezoek was. Deze stichting vaardigt de richtlijnen uit voor het contact tussen uitgevers, adverteerders en mediabureaus.

De NMa zei vermoedens te hebben dat de uitgevers de mededingingswet hebben overtreden. "Bij een dergelijk vermoeden gaan we kijken of we bewijzen kunnen vinden." De kartelwaakhond wilde niet kwijt op welk gebied de regels mogelijk zijn overtreden.

Kortingen

Een woordvoerder van PCM wist te melden dat het om "gedragingen op de advertentiemarkt" gaat. Volgens een woordvoerder van TMG is het doel van het onderzoek vast te stellen of er sprake is van afspraken of afstemming over kortingen en/of prijzen op de advertentiemarkt. Dat zou gebeuren via de ROTA of het Nederlands Uitgeversverbond.

Volgens de woordvoerder van TMG is de onderneming zich niet bewust van overtredingen van de mededingingswet. "Natuurlijk werken wij mee. Wij zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Advertenties

Directeur Jan Bonner van het Nederlands Uitgeversverbond zei in een reactie dat de NMa zoekt naar verboden kortingsregelingen. "Daarbij kijken ze vooral naar de bemiddelingsbureaus tussen de krant en de adverteerder. Bijvoorbeeld reclamebureaus die afspraken maken over de prijs van advertenties."

PCM geeft onder meer de kranten NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw uit. TMG is bekend van De Telegraaf. Verder heeft het bedrijf enkele regionale kranten.