MOSKOU - Het Russische olieconcern Yukos blijft failliet verklaard. Een hoger beroep tegen het faillissement werd door het op non-actief gestelde bestuur verloren. Dat werd dinsdag bekend na een zitting bij een rechtbank in Moskou.

Yukos werd in augustus failliet verklaard. Het bedrijf was volgens de Russische justitie niet meer in staat om aan de bedrijfs- en belastingschuld van 17 miljard dollar te kunnen voldoen. Het faillissement werd aangevraagd door de belangrijkste aandeelhouders van Yukos. Het bestuur ging in beroep tegen de voorgestelde liquidatie van het bedrijf en spande het hoger beroep aan.

In 2003 begonnen de problemen voor Yukos, met de arrestatie van zijn toenmalige topman Michail Chodorkovski. Het bedrijf werd door de overheid gedwongen tot een veiling, waarbij het belangrijkste productieonderdeel van Yukos in handen kwam van staatsolieconcern Rosneft.

Vanwege het uitblijven van eerdere successen van Yukos in de Russische rechtbanken had het bedrijf al rekening gehouden met de afwijzing van het beroep, aldus een woordvoerder van het bedrijf.