UTRECHT - De traditionele caravans en vouwwagens leggen het wat groei in de verkoopcijfers betreft meer en meer af tegen de luxe kampeerauto. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI).

Tot en met augustus kochten Nederlanders 1145 nieuwe kampeerauto's, tegenover 1024 in dezelfde periode vorig jaar. De toename bedraagt 12 procent, meldde de ondernemersvereniging tijdens een bijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar heeft vanaf woensdag 18 tot en met dinsdag 24 oktober de Kampeer & Caravan Jaarbeurs plaats.

Tegenover de positieve trend voor de kampeerauto's staat een afname van de verkoop van caravans met 3,4 procent. De omzet in die deelmarkt nam desondanks toe. Dat komt doordat de caravans die wel verkocht worden, vaak in het luxe en dus dure segment zitten.

Belasting

Nederland telt op het moment bijna 755.000 toercaravans, vouwwagens, stacaravans en kampeerauto's. Voorzitter Bert de Winkel van KCI greep de bijeenkomst in Utrecht aan om nog een keer te pleiten voor afschaffing van de belasting voor personenauto's en motorrijwielen, een van de stokpaardjes van de caravanindustrie.

De branche verwacht meer caravans te verkopen, als de belasting verdwijnt en plaatsmaakt voor kilometerheffing. Winkel: "Nu de kosten van invoering van de kilometerheffing binnen het door de Tweede Kamer gestelde budget lijken te blijven, staat niets een geleidelijke afschaffing van de BPM op termijn nog in de weg."